DOLAR 34,6647 0.05%
EURO 36,6074 0.6%
ALTIN 2.943,360,41
BITCOIN 33378752,06%
Kahramanmaraş
-8°

AÇIK

06:28

İMSAK'A KALAN SÜRE

KAZIM CANLI;”100 YILLIK BİNALAR YAPMALIYIZ, ZAMANIMIZ YOK, İŞİMİZ ÇOK”

KAZIM CANLI;”100 YILLIK BİNALAR YAPMALIYIZ, ZAMANIMIZ YOK, İŞİMİZ ÇOK”

ABONE OL
14 Aralık 2023 22:28
KAZIM CANLI;”100 YILLIK BİNALAR YAPMALIYIZ, ZAMANIMIZ YOK, İŞİMİZ ÇOK”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KAZIM CANLI;”100 YILLIK BİNALAR YAPMALIYIZ, ZAMANIMIZ YOK, İŞİMİZ ÇOK”

Onikişubat Belediye Başkanı Aday Adayı Kazım Canlı kentte görev yapan basın mensupları ile Mado Evi’nde bir araya gelerek aday olması durumunda yapacağı bazı projeler hakkında bilgi verdi.

Mado Evi’nde gerçekleştirilen toplantıya Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aslan Deveboynu ile çok sayıda gazeteci katıldı.

Ak Parti’den Onikişubat Belediye Başkanı Aday Adayı olan Kazım Canlı, aday gösterilmesi ve seçilmesi halinde Onikişubat ilçesinde gerçekleştireceği vizyon projeler hakkında bilgiler verdi. 6 Şubat depreminden sonra sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgiler veren Canlı, Yaklaşık 10 yıldır Başkan Hanefi Mahçiçek’le çalıştığını ve bir çok projeyi de birlikte gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Canlı;“Bilgi ve tecrübelerimle ilçemize en üst seviyede hizmet etmek için yola çıktık,  Şehrimizin tüm sorunlarını biliyorum ve çözümleri noktasında da projelerimiz hazır” diyen Başkan Aday Adayı Kazım Canlı, yeni dayanıklı ve mutlu çözümler üreten yaklaşımlarla tüm sivil toplum kuruluşlarıyla beraber diğer ilçe belediyemizle Büyükşehir Belediyemizle bir araya gelip bunları en iyisini yapmakla ilgili projelerimiz var. Memlekete çok borcumuz var. Zamanımız yok, işimiz çok. Performansa yönelik yönetim tarzlarımız olacak. Devlete gelirken ibadete gider gibi geleceğini, kazan kazan projesini hayata geçireceğiz. İnsan kaynaklarını iyi yöneteceğiz. Ne kadar iş o kadar para alacaklar. Her konuyu istişare edeceğiz. Büyükşehirle birlikte çalışacağız. Kara düzen iş yapmayacağız. Her şeyin planı projesi olacak. Her kesimin memnun olacağı projeleri hayata geçireceğiz” dedi.  

ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ’NİN ÇITASI ÇOK YÜKSEK. BUNUN FARKINDAYIZ

Canlı; “Depremin bir nebze olsa şehrimizi ayağa kaldırmak için biz buna yeniden doğuş veya işte küllerinden doğma olarak da tarif edebiliriz. İnşallah göreve geldiğimizde yapacak olduğumuz işlerle ilgili tamamen matematiksel, bilime dayalı,  mühendislik olarak çalıştığımız tüm hakları da bize ait olan ama şehre uyarlanmış koordinatlarıyla anlatacağım. Bizler bu konuda kendi üzerimize düşeni bugünden itibaren neler yapacağımızla ilgili çalışmaları anlatacağım. Aslında ekonomide bir analiz var, futbol analizi. Nedir sigorta analizi? Bazen kurumların veya insanların güçleri olur. Finans olabilir. İş gücü olabilir. Veya işte makine gücü olabilir teklifler vardı nedir? İşte sizin bulduğunuz kentin ihracat, ithalatla alakalı olan kısımlarıyla alakalı çok ciddi şekilde avantajla dezavantajlı olabilir. Deprem girişimi tehditti. Geldi geçti. Allah’ım bir daha yaşatmasın. Ben bu depremi Kahramanmaraş için yıkıcılığından sonra şu anda bir kıssa görüyorum.  Sayın bakanımız birkaç tane yönetmelik ve kanunla beraber özellikle rezerv alan tanımı ve mevcut alanlarla ilgili yeni sunumlar yapılıyor. Bunlar da bizim için. Bunların tamam bizimle buluşturup neler yapacağımızla ilgili sizlerle hem de bizim elimizdeki donelerle beraber göreve geldiğimizde neler yapacağımızı size anlatmaya çalışacağız” dedi.

Canlı; “1965 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldim. İlk, orta, lise yıllarımı, Kahramanmaraşlı olarak sonrasından memnun oldum. Sonrasında kısa bir ticari hayat denemesinden sonra Deniz Su İşleri’nde 1998 yılında 2001 yılında Şanlıurfa. Daha sonrasında 20. Bölge müdürlüğünde hemen şurada biz evimiz olarak görüyoruz. Oradaki hala arkadaşlarımız, dostlarımız şu anda çok şükür üst yönetimdeler. Kendimizi büyükşehir kanunuyla beraber 2 tane ilçeyle büyükşehir olmasıyla beraber 2014  yılından beri çok değerli başkanımız Hanefi Mahçiçek ile çalıştım. Bu uzun 10 yıldan beri de kendinden engin deneyimlerinden faydalandım. Buradan da kendisini saygıyla anıyorum. Evet Yerel ve  yeni olmak üzere 2 ay önce genel seçimlere genelde Türkiye’nin yapısı itibariyle demokratik yapısı itibariyle daha çok partilerin ve liderlerin ön plana çıkmış olduğu bir seçim atmosferi yaşatmışlar. Ama yerelde böyle değildir. Tabii ki bir parti çok sağ olsunlar siz bir yerlere varmak istersiniz ama yereldeki çalışacak olan belediye başkanı çok önemlidir. Birincisi aidiyet duygusu. Kentin insanlarına sokağa çıktığında mahcubiyetinin olacağı kişi İkincisi yereldeki güvenli insan profili. Üçüncüsü kentin demografik yapısını tanıması ve hangi adımların nerelerde nasıl atacağıyla ilgili çalışmaları özelinde bilmesi gerekiyor. Dördüncüsü kentteki yaşayan insanlarla abi kardeş ilişkisiyle bazen bürokratik işleri geçip kol kola gidip bazen sizler büyüklerimiz, arkadaşlarımız ile omuz omuza mücadele edeceğimiz günlerin hazırlığının yapılacağı günlerdir seçimler. Bizim kenti ayağa kaldırmakla alakalı bir vizyonumuz var.  Onikişubat Belediyesi’nin çıtası çok yüksek. Bunun farkındayız.  12 Şubat Belediyesi’nin hem nüfus anlamında hem de sosyal, kültürel yapı anlamında kentin batısında gelişime açık olan, vizyona açık olan bir belediye. Zor. Ama zaten beyin şöyle çalışıyor. Biz hiçbir konuyu tekrar etmezseniz, zorluklarla karşılaşmazsınız, kendini geliştiremezsiniz. Rutin Yaparsanız o iş zaman içerisinde gelir ve sizi düşürür. Motivasyonunuzu azaltır. Gün ve gün sizi etki götürür. Tabii ki Sayın Başkanımızdan hicazet alarak yola çıktık. Bu konuda kendilerini de tekrar saygı sunuyorum” dedi.

KENTİMİZİN BİZE GÖRE BİR HARİTASI VAR

Canlı; “Şimdi şöyle bir kentimizin bize göre bir haritası var. Yani bizim bölgemize göre. 1. bölge, 2. bölge, 3. bölge ve 4. bölge. Bunların tamamını daha profil olarak büyük slaytlarla açıp neler yapacağımızla ilgili size bilgi verelim. Birinci bölge dediğimiz bölge Yörükselim Mahallesi, Serintepe  Mahallesi, Mağaralı Mahallesi, Akçakoyunlu Mahallesi, Karamanlı’nın bir kısmı ve şehit Evliya Mahallesi’nin olduğu bölgeler. Buradaki yaşayan nüfusla, buradaki bina sayısının toplamı elimizde matematiksel olarak. Burası 2 milyon metrekare. 5.805 konut var. 30 bin kişinin yaşadığı bir bölgeden bahsediyoruz. Ne demek 2 milyon metrekare biliyor musunuz? Şimdi burası Tavşantepe’den başlayıp bizim işte Şairler Tepesi’nin altı. Biraz bilimsel çalışmak zorundayız. Çünkü biz bunu çalışırken öncelikle yer bilimci diyaloglarımızdan, yeni plancılarımızla, inşaat mühendislerimize, statik değerler anlamında proje anlamında mimarlarımızla, alan planlaması dediğimiz tecrübeli mimarlarımızla çok ciddi çalışma yaptık. Bu çalışma 14 Kasım’da vermiş olduğumuz karar günü ile başladı. Düne kadar, dün akşama kadar devam etti. Şimdi  biraz sonra Derya deniz burası. 2. bölgemiz maalesef zeminin heyelan bölgesi olduğunu söylenen çevre yolu Kayseri kara yolundan hemen Hyundai’ın arka tarafındaki Ağcalı Mahallesi, Barbaros Mahallesi, Gayberli Mahallesinin olduğu kısım. Burasının toplam alanı da 875 bin metrekare. 3. bölgemiz yine  Sümbüllüyle Ağacalı rampası arasında kalan eski adı Piri Reis’i sonra ikiye bölündü. Ağacalı Mahallesi ve Vadi Mahallesi. Bunun batı tarafı Mahallesi, doğu tarafı da Ada Mahallesi olan eğimi gayet güzel. Sadece olduğu yere, oradaki asfalttaki zaman içerisinde çöplükleri hep gördünüz. Zemin kaymasından dolayı meydana gelen bazı heyelanın şurada da bir tane İstanbul borsasının yapmış olduğu bir okul vardı. O da malum zeminden dolayı bir yıkılmak zorunda kaldı. 1. bölge, burası kireç taşı olması nedeniyle değerleri 4,5- 5. Ne demek biliyor musunuz? 30 katlı binaya bir sorun yok. Ama hemen aşağı doğru indiğimizde Serintepe Mağaralı’ya doğru indiğimizde kayalar, dağlık bölgelerden akan yamaç modu. Tabii bunlar yüzeyde, 1- 1,5 metre. Bir tek katlı bir bina, iki katlı bina yaptığınızda su basman dediğimiz bir metre derinlik katarız. Ama eğer çok yapıyorsak temel anlamda bodrum katın yoksa en az 4-5 metre açmamız gerekiyor. O zaman da değerlerimiz bizim bilimsel anlamda 3’ün altında değiliz. Üçün altında değil dediğim muazzam aslında. Üniversite bölgesindeki alanların zemin değeri arkadaşlar 1,2.

100 YILLIK BİNALAR YAPMALIYIZ

Gelelim 4. bölgeye. 4. bölgede EXPO’nun hem batısında hem doğusunda olan yerler. Batısında olan yerlerimiz biliyorsunuz 900 dekarlık bir alanda. Çok ciddi bir çalışma yapıldı. Orada notlarını şu anda bir bölgelik ve beş binlikleri tamamen geçti. Bu çalışmayla beraber orada imar planında yine biraz sonra açacağız onları. 2 katlı olarak  şu anda yapılmasıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığı bölge. Gelelim 1. bölgeye. Şimdi birinci bölgede bahsettiğim Yükselim Mahallesi, Mağaralı, Serintepe, Akçakoyu Karamanlı Şehit Evliya Mahallesi. Burada kaç kişinin yaşadığını, kaç tane konuk olduğunun tamamı görüyoruz arkadaşlar. Toplam 30  bin nüfus yaşıyor Toplam konut sayısı da 5 bin 287. Biz mevcut olan bölgede bir ve ikinci bölgeden biraz önceki ikinci bölgeden bahsettiğimiz Barbaros, Oruç Reis. Gayberli ve Hacı Bayram Veli mahallemizdeki vatandaşlarımızı da şöyle düşünelim. Kendisi çok iyi bildiğim için bunları çok net söylüyorum. Yörükselim Mağralı, Serintepe, Akçakoylu, Karamanlı, Kırşehir mahallemizdeki insan ve ekonomik bahsediyoruz. Aslında bir de çok yakın Oruç Reis, Barbaros. Yıllardan beri Batı köylerinden buraya gelmiş olsalar dahi 50- 60 yıldan beri burada yaşayan, artık kent kültürünü biraz daha adapte olmuş ve demokratik yapı anlamında da 2. bölgeyi, 1.bölgeye taşıdığımızda biz bunların hepsini sosyologlarla analizlerini yaptık. Yani tam bugün itibariyle 24  günden beri sosyologlarla çalışıyoruz arkadaşlar. Ne yapıyorlar? Sosyologlar? Birincisi eğitim düzeyine bakıyoruz. Kaç tane ilkokul, kaç tane ortaokul var bellidir. İnsanlar Nerede çalışıyorlar? İşte genelde fabrikalarda çalışıyorlar. Asgari ücretle çalışan bir yapıda. Eğitimleri en fazla lise seviyesinde olmuş. Biz buraya 2.bölgeden, biraz önce saymış olduğum mahallelerini getirerekten bir çalışma yapmak istiyoruz. Biz dedik ki biz bir kenti planlıyorsak, eğer bu kent içerisinde kentler, beş yıllık, on yıllık, elli yıllık planlanma, yüz yıllık, yüz elli yıllık üç yüz yıllık planlama. Hani diyoruz ki Dulkadiroğlu bölgemizde Germanica diye bir tarihsel anlamda bir kalıntı var. Maraş’ın ne olduğunu biliyorsun Maraş kelimesinin Arapça’da anlamında zaten depremi anlatan bir kent. Neden o zaman biz bunun anlamını bilip de yıllardan beri depreme dayanıklı binalar yapmadık. Kent böyle bir şey zaten. Bunu niye düşünmedik? Yani geri dönmenin hiçbir anlamı yok artık. İleriye bakıyorsak biz en az 100 yıllık binalar yapmamız lazım. 2 bin yıllarında, 2007 yılında, 2017 yılında çıkan yönetmeliklerle, deprem yönetmeliğiyle hala bizim 2017’ye kadar demir çekme testle alakalı bir çalışma yapan oldu mu?  Yani demirin işte alıyoruz. İskenderun’dan demir geliyor. Oradaki çapa göre şu kadar metreküp beton dökeceğiz. Tamam betonla ilgili yapılabiliyor da demirin çekme mukavemetiyle alakalı. Iç dış yapıldığını gördünüz mü? dedi.

Canlı, ayrıca Gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.