Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) ‘5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’ münasebetiyle “Ebelikte Uluslararasılaşma ve Ebelikte Kariyer Planlama” paneli düzenlendi.
KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen panele Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V.Doç. Dr. Mehtap Sönmez, Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Akyıldız, zoom uygulaması üzerinden panele katılan yurt içi ve yurt dışından panelistler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sunuculuğunu Arş. Gör. Çağla Kılınç’ın yaptığı “Ebelikte Uluslararasılaşma ve Ebelikte Kariyer Planlama” panelinin açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehtap Sönmez ve Doç. Dr. Deniz Akyıldız gerçekleştirdi.
Sönmez, yapmış olduğu konuşmada “Sevgili meslektaşlarımız insanın ana rahmine düştüğü andan itibaren bizlerin görevi başlıyor, ta ki yaşamının sonuna kadar devam ediyor. Özellikle kadın sağlığı ve üreme sağlığı alanında yapılan çalışmalar gösteriyor ki ebelik eğitiminin niteliğinin artmasıyla doğru orantılı olarak yaklaşık 50 hastalığın önü alınıyor. Ebelerimizin sağlık sektörü içerisinde nitelikli ve donanımlı bir şekilde görev yapması önleyici sağlık hizmetlerinin başında yer alıyor.” açıklamalarında bulundu.
Doç. Dr. Deniz Akyıldız ise “Türk kültüründe kadın her zaman el üstünde tutulmuştur. Batıda ebelerin cadı olarak kabul edilip yakıldığı dönemlerde saraylarda ebelik müesseselerinin kurulduğunu görüyoruz. Ebelik mesleğinin dünyada ve ülkemizdeki durumuna bakmak, meslekteki son gelişmeleri görmek ve bu alandaki eğitim-kariyer planlamaları hakkında bilgi almak için panelimizi düzenledik. Bu vesile ile tüm ebelerin 5 Mayıs Dünya Ebeler Gününü kutlarım.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Semra Pınar ve Öğr. Gör. Hülya Kamalak’ın yaptığı “Ebelikte Uluslararasılaşma” konulu panele geçildi. I. oturum kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Semra Pınar “Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Olanakları” başlıklı sunumunu, Ebe Duygu Karakuş ERASMUS ders değişim programı ve yurtdışı eğitim tecrübelerini, Dr. Melania Tudose “Romanya’da Ebelerin Rolleri ve Sorumlulukları”, Dr. Elizabeth Omondı “Kenya’da Ebelerin Rolleri ve Sorumlulukları”, Dr. Joeri Vermeulen“Belçika’da Ebelerin Rolleri ve Sorumlulukları” ve Dr. Agnieszka Bien “Polonya’da Ebelerin Rolleri ve Sorumlulukları” adlı sunumlarını gerçekleştirdi.
Panelin II. oturumuna ise Dr. Öğr. Üyesi Esra Karataş Oktay ve Öğr. Gör. Hülya Kamalak başkanlık etti. “Ebelikte Kariyer Planlama” konulu II. oturumda Dr. Öğr. Üyesi Hatice Gül Öztaş “Ebelikte Lisansüstü Eğitim Şartları ve Süreci”, yüksek lisans öğrencisi Ebe İrem Kayar Deniz “Ebelikte Yüksek Lisans Eğitimi Öğrenci Deneyimi”, Öğr. Gör. Emine Aksüt Akçay “Klinikte Çalışarak Lisansüstü Eğitim Deneyimi”, Arş. Gör. GülnazErdi “Araştırma Görevlisi Olarak Çalışırken Lisansüstü Eğitim Deneyimi”, Ebe Zahide Aydın “Doğum Salonunda Çalışan Ebe Deneyimi”, Ebe Zehra Deveci “Sağlık Evinde Çalışan Ebe Deneyimi” ve Tarsus Üniversitesi öğretim elemanı Arş. Gör. Seda Güray “Serbest Ebe Deneyimi” adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Etkinlik, panelistlere belge, çiçek takdimi ve “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Değerler Mirası: Ebelik” temalı resim yarışmasında dereceye giren Ebelik Bölümü öğrencilerine ödül takdiminin ardından günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
GÜNDEM
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024EKONOMİ
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.