Kahramanmaraş ve çevresindeki şehirlerde yaşanan büyük yıkımın ardından geçen iki yılın sonunda, yeniden yapılanma ve geleceğe dair umutlar üzerine önemli değerlendirmeler yapılmaya devam ediyor. Pazarcık Küçük Sanayi Başkanı Yemliha Çetin, bölgedeki durum ve çözüm önerileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Bölgedeki felaketin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, yaşanan acının hala taze olduğunu belirten Çetin, “Ne yazsak kifayetsiz, ne söylesek boş, ne kadar ansak az, ne kadar ders çıkarsak yetersiz. Ancak yine de umutsuzluğa kapılmamalıyız” dedi. Her ne kadar umut aşılanmaya çalışılsa da, gün geçtikçe şartların zorlaşmasının insanları karamsarlığa sürüklediğini ifade etti.
Çetin, “Coğrafya kaderdir” sözünün bu süreçte sıkça gündeme geldiğini ancak bu kaderi değiştirmek için devletin somut, kararlı ve istikrarlı politikalar üretmesi gerektiğini vurguladı. Alt ve üst yapısı çökmüş, tarihî ve kültürel dokusu tahrip olmuş, sosyal ve ekonomik yaşamı ağır yara almış şehirlerin kendi başına toparlanmasının imkansız olduğunu belirtti.
Depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan TOKİ konutlarının büyük bir çözüm sunduğunu ancak bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Çetin, şehirlerin büyük oranda yıkılması nedeniyle yaşamın TOKİ bölgelerine kaydığını ifade etti. Bunun sonucunda ekonomik ve sosyal hayatın bütünlükten koptuğunu, ticaretin merkezde sürdürülmeye çalışıldığını ancak konutların bu bölgelere uzak kalmasının sıkıntılara yol açtığını dile getirdi.
TOKİ konutlarının genellikle hazine ve orman arazilerine yapılmak zorunda kalındığını, bu nedenle şehir merkezlerinden uzaklaştığını belirten Çetin, inşaat süreçlerinin yerel ekonomiye katkı sağlamadığı gibi esnaf için de büyük kayıplara neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, tamamlanan konutların fazlalığı nedeniyle konut stokunun yeni bir sorun olarak ortaya çıktığını söyledi.
Çetin, şehirlerin yeniden canlandırılması için en uygun çözümün yerinde dönüşüm modeli olduğunu belirtti. Bu modelin teşvik edilmesi ve bürokratik işlemlerinin sadeleştirilmesi gerektiğini dile getiren Çetin, böylece vatandaşların kendi yaşam tarzlarına ve kültürlerine uygun konut ve işyerleri inşa edebileceğini, bunun da bölge ekonomisine canlılık kazandıracağını vurguladı. İnşaat sektörünün bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu, inşaat hareketliliğinin 250’den fazla yan meslek koluna doğrudan etki ettiğini belirtti.
Çetin, bölgedeki yeniden yapılanma sürecinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için şu önerilerde bulundu:
Bölgenin kalkınması ve yaralarının sarılması için somut adımlar atılmasının gerekliliğini vurgulayan Çetin, “Saymakla bitmeyecek dertlerimizin yerini sayısız güzelliklerin almasını diliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
GÜNDEM
22 Şubat 2025GÜNDEM
22 Şubat 2025GENEL
22 Şubat 2025EKONOMİ
22 Şubat 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.