. AFAD ORTA HASARLI YAPILARIN YIKILMASI YA DA GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA UYGULAMA GENELGESİ YAYIMLADI - Habernik
DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN %
Kahramanmaraş
20°

AÇIK

05:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

AFAD ORTA HASARLI YAPILARIN YIKILMASI YA DA GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA UYGULAMA GENELGESİ YAYIMLADI
  • Habernik
  • Gündem
  • AFAD ORTA HASARLI YAPILARIN YIKILMASI YA DA GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA UYGULAMA GENELGESİ YAYIMLADI

AFAD ORTA HASARLI YAPILARIN YIKILMASI YA DA GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA UYGULAMA GENELGESİ YAYIMLADI

ABONE OL
23 Kasım 2023 10:19
AFAD ORTA HASARLI YAPILARIN YIKILMASI YA DA GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA UYGULAMA GENELGESİ YAYIMLADI
1

BEĞENDİM

ABONE OL

AFAD ORTA HASARLI YAPILARIN YIKILMASI YA DA GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA UYGULAMA GENELGESİ YAYIMLADI

İnşaat Yüksek Mühendisi Uygar Gündeşli; “Yeni çıkarılan Afad Genelgesi hakkında açıklamalarda bulundu. Gündeşli genelge ile ilgili şunları belirtti;”Bu Genelge ile, bazı zaman sınırlamaları ve şartlar getirilmiştir. 

Güçlendirmeye uygun olan yapılardan ruhsata başvuracak olanlar için son yazılı müracaat tarihini 29.12.2023, yapı ruhsatını(güçlendirme ruhsatını) düzenleyecek kurum olan belediyelere de 05.04.2024 tarihine kadar ruhsatları düzenlemesi için süre tanınmıştır. Ayrıca güçlendirme izni için yapı ruhsatı başvurusu yapılan binaların listeleri 05.01.2024 tarihine kadar, yapı ruhsatı verilen veya verilmesi uygun bulunmayan binaların listeleri ise 12.04.2024 tarihine kadar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilmesi için süre sınırlamaları getirilmiştir” dedi.

Gündeşli;”Orta hasarlı binaların ağır hasarlı gibi işlem görmesi konusunda ise, Taşınmazını güçlendirmek istemeyen vatandaşların yapıları ile güçlendirilmesi fen ve sanat kurallarına uygun olmayan yapılar, ağır hasarlı binalar gibi işlem görerek orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahibi olanalar yeni bir hak sahipliği işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkanından faydalandırılıp mevcut binaları ağır hasarlı binalar gibi yıkımı gerçekleştirilecektir. 

Yapı ruhsatı(güçlendirme ruhsatı) düzenlenme tarihinden itibaren BİR YIL içinde güçlendirme işlemi tamamlanamadığından yapı kullanma izni alınamayan binalar ise ağır hasarlı kabul edilip yıkım işlemi uygulanacak ve 7269 sayılı Kanunun 27. Maddesi hükümlerinden faydalandırılmayacaktır.

29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlenmesi için 90 gün süre verilecek olup yapı ruhsatı verilmesi uygun görülmeyen orta hasarlı binalar için ağır hasarlı bina gibi işlem göreceği bu Genelge ile belirtilmiştir. Yazının ekinde 2023/8 sayılı Genelgenin tam metnine ulaşabilirsiniz” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.