Ciğerlerimiz Yanıyor
Ciğerlerimiz Yanıyor
Millet olarak ne tür bir felaket yaşarsak yaşayalım aklımız başımıza gelmiyor. Yaşadıklarımızdan ders çıkartıp bir daha yaşamama adına gerekli tedbirleri devreye sokamıyoruz. Felaket sonrası yaşanan acılar birkaç gün sonra unutulup gidiyor. Böyle olunca yaşadığımız depremlerin, sel felaketlerinin, orman yangınlarının, trafik kazalarının, fırtınaların sonu ne yazık ki bir türlü gelmiyor.
İçerisinde yüzlerce canlı türünün yaşadığı o güzelim ormanlarımızın ne yazık ki her sene bir bölümünün yanmasını konuşur olduk. Geçen sene ormanlarımızın bir bölümü yanmıştı, ne yazık ki bu senede ormanlarımızın bir bölümü yanıyor. Sayın Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye göre her yıl ortalama 10 ila 20 bin hektar ormanımız yanıyormuş. Pakdemirli’ye sormuşlar; ‘ peki neden bakanlığın kendi yangın söndürme uçağı’ yok?
‘Güzel soru’ diyerek cevaplamış Sayın Pakdemirli; ‘neden olmasın? Ama bunun muhatabı biz değiliz. Bugüne kadar tercih edilmemiş. Hâlbuki biz kendi uçaklarımızla müdahale edelim istiyoruz. Eylülde de bir ihaleye çıkacağız.’ Bizce de doğrusu bu. Oradan buradan uçak kiralanacağına Orman Bakanlığı kendi uçaklarını kendisi almalı. Bu anlamsız tartışmada böylece sona ermeli.
Uzmanlar; ‘dünyanın birçok bölgesinde orman yangınlarının sadece yüzde 4’ü, yıldırım düşmesi gibi doğal nedenlerden kaynaklanıyor’ demekte. Geri kalan nedenlerin tamamı doğrudan veya dolaylı olarak insan unsuruna bağlanıyor. İklim krizi ise felaketi katlıyor.
Can havliye yangınlara bir sorumlu ararken, kabahati iklim krizinde arayan pek çıkmadı. Yangınları Suriyelilerin, PKK’lılaraın ve kendisine tarla açmak isteyen köylülerin çıkartmış olabileceklerini yaymaya çalıştık.
NASA'nın dünya yangın haritasına bakıldığında Seneye yangın mevsiminde bizleri daha büyük orman yangınlarının beklediğini görebiliyoruz. Çünkü insan eliyle yaratılan iklim krizi, kuraklık ve düşük nem sebebiyle çıkıyor yangınlar.
Yangın mevsimi geldiğinde komplo teorilerine sarılmak yerine bu sene yaşadığımız yangınlardan çıkardığımız dersler sonucu aldığımız tedbirler ve kuracağımız havadan söndürme uçak filomuz eşliğinde beklemeliyiz çıkacak yangınları. Eminim ki işte o zaman daha çabuk söndürürüz çıkan yangınları. Yanan ormanımız ise mutlaka daha az olacaktır.
Peki, Orman Bakanlığımızın bir türlü alamadığı, oradan buradan kiralamaya çalıştığı bir adet yangın söndürme uçağının fiyatı ne kadar acaba?
Yangınlarda kullanılan BE 200ES hava tankeri Beriev Aircraft şirketinin açıkladığı verilere göre, 5.2 milyon dolarmış. Türk lirasına çevirirsek 43,723,160.00 Türk Lirası yapıyor. Kaybedilen canları,telef olan hayvanları, kaybedilen malları düşündüğümüzde yangın uçağının fiyatı solda sıfır kalıyor. Yani Orman Bakanlığı bu uçaklarda hemen almalı. Bu sorun seneye bir kez daha konuşulmamalı.
Orman Bakanı Sayın Pademirli gerekli olan bu uçak filosunu Bakanlığının envanterine ekleyemez ise o koltukta bir dakika oturmasın. Çünkü kaybedilen canların, telef olan hayvanların ve kaybedilen malların sorumlusu kendisi olacaktır. Allah bu tür afetlerden ve bu tür(Başarısız) politikacılardan ülkemizi korusun.