COŞKUN: FARKLILIKLARIMIZ İLE BİR ARADAYIZ

Gelişen Özgür Çocuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi. Öğretmeni Nimet Coşkun;”21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Coşkun açıklamasında şunları belirtti;”Gelişen Özgür Çocuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak 20 yıldır olduğu gibi bu yılda, “Farklılıklarımızla Bir Aradayız"diyerek çıktığımız bu yolda 21 Mart Dünya' Down Sendromu farkındalık gününde de çeşitli etkinlikler düzenledik. Etkinliklerimizi anlatmadan önce Down Sendromu Nedir? bu soruyu cevaplayalım. Down Sendromu sendromu Bir kromozom anomalisidir en basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerdeki kromozom sayısı 47'dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21 kromozom çiftinde fazladan Bir kromozom yer alması ile meydana gelen farklılıktır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
Down Sendromu Farkındalık Günü Nedir?
2011 yılında tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak ,Down sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını arttırmak amacıyla Birleşmiş Milletler 21 Mart ı Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.
Biz de gelişen Özgür Çocuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak ilan edildiği 2011 yılında itibaren her yıl olduğu gibi bu yılda 21 Mart'ta dünya Down Sendromu farkındalık gününde farkındalık oluşturmak amacıyla .çeşitli etkinlikler düzenledik” dedi.


Coşkun;”Öncelikle tüm halkımızı bilgilendirmek için Down Sendromu Nedir? Down Sendromu Nasıl Teşhis edilir ?
Down Sendromunun Tedavisi Nedir?
Down Sendromunda Eğitime Ne Zaman Başlanmalıdır?
Sorularının cevaplarını bulacağımız videolar çektik ve bu videoları sosyal medya hesaplarımızdan paylaşarak halkımıza bilgilendirmeler yaptık.
Daha sonraki etkinliğimizde Down Sendromu Farkındalık Hareketinde ellerimize neden farklı renkte eşleşmiş çoraplar giydiğimizi açıklayan bir video çektik ve “Rengini Belli Et "diyerek Farkındalık Hareketi başlattık. Farkındalık hareketine katılmak için Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden ellerine farklı renkte çoraplar giyerek çektikleri resimleri sosyal medya ve WhatsApp üzerinden bize ulaştırmalarını istedik. Türkiye'nin her yerinden farkındalık hareketine katılan çok güzel ve anlamlı resimler geldi biz de bu resimleri kullanarak farkındalık hareketini tüm sosyal medya hesaplarımızdan paylaşarak "Farkındalık" oluşturduk” dedi.


Coşkun;”Ayrıca Down sendromu ile ilgili görsellerin olduğu resim çektirme köşesi oluşturarak gelen öğrenci ve misafirlerimizle resimler çektirdik. Biz Gelişen Özgür Çocuk Ailesi olarak Farklılıklarımızla Bir Aradayız" diyerek çıktığımız bu yolda 20 yıldan bu yana özel gereksinimli çocuklarımızla toplumsal yaşama tam ve eşit katılım sağlamak için çalışıyoruz. Farkındayız ve toplumun, hayatın her alanında farkında olmasını istiyoruz insanları dış görünüşleri ve yetersizliklerine göre yargılamak hiçbir zaman adil bir davranış olmamıştır. Toplumu oluşturan koruyan ve kuran dinamiklerin buna izin vermemesi gerekir. Adımlarımızın biçiminin ne önemi var mühim olan yürüyüşümüz değil mi? Bu yüzden hayatın her alanında var olan özel gereksinimli bireylerin yanında olalım ve yaşamı paylaşalım” dedi.