. Cumhurbaşkanı Erdoğan:Her Afedzedenin yanında olduk - Habernik
DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21291742,42%
Kahramanmaraş
20°

AÇIK

05:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan:Her Afedzedenin yanında olduk

ABONE OL
19 Mart 2024 23:29
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu gün Kahramanmaraş’ta Toki tarafından yapımı tamamlanan konutların kurasına ve teslimatları törenine telekonferans sistemi ile bağlandı.
Erdoğan Konutların teslimatı öncesi şu açıklamalarda bulundu;”Hepinizi en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Ramazan şerifinizi tebrik ediyorum. Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz 53 bin kardeşimizi bir kez daha rahmetle, hasretle yad ediyoruz. Rabb’im hepsini cenneti ile müşerref eylesin diyorum. Depremin ardından sabırla, metanetle, fedakarlıkla, ilçesine, mahallesine, köyüne, sokağına, evine, işine sahip çıkan vatandaşlarımızın her birine şehirlerine ve ailelerine dört elle sarılan vatandaşlarıma da teşekkür ediyorum.

Depremin ardından aylar boyunca bölgede kalarak hem depremzede Kardeşlerimize destek olan hem yardım ve yeniden inşa çalışmalarını koordine eden kamu personelimize de buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Afeti takip eden haftalarda ve aylarda dünyanın en başarılı iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdik. Her afet zedenin yanında olduk. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına destek verdik. Taşınmadan kiraya, enkaz kaldırmadan, geçici barınmaya her konuda 115 milyar liralık bir kaynakla vatandaşlarımıza ulaştık. Depremin ardından hayatını kaybedenleri geri getiremeyiz. Ama onun dışındaki tüm kayıpları telafi edecek güce, imkana, dirayete sahibizler. Işte bu sözümüzü tutmak için gece gündüz çalışarak geçici barınmadan kalıcı konutlara tüm dönüşleri hızlı bir şekilde sağlıyoruz.

Geçtiğimiz ayın başlarında yapımı tamamlanan 46 bin konut ve köy evinin kurasını çekerek anahtarlarını teslim ettik. Bugün de biraz önce başlattığımız kura ile 30 bin 723 vatandaşımızı daha evlerine kavuşturuyoruz. Kahramanmaraş’ta 7 bin 858’i konut ve 445’i köy evi olmak üzere 8 gün 303. Hatay’da 3 bin 304’ü konut ve 310’u köy konutu olmak üzere 3 bin 614. Adıyaman’da 5 bin 145 konut ve 273’ü köy evi olmak üzere 5 bin 400’ü Gaziantep’te 3 bin 600 konut ve 412’si köy evi olmak üzere 4 bin 12 Diyarbakır’da 2 bin 992 konut Malatya’da 858’i konut ve 845’i köy evi olmak üzere 1.700 konut, Osmaniye’de 1.586’sı konut ve , köy evi olmak üzere 1.596 konut, Şanlıurfa’da 1.094 konut, ve 38’i köy konutu olmak üzere 1.1132 konut Elazığ’da 838 konut Adana’da 727 konut Kilis’te 342’si konut ve 49’u köy evi olmak üzere 391 konut Toplamda 37 bin 723 ailemize yeni yuvalarının hayırlı, uğurlu, bereketli olmasını diliyorum.

Böylece bir buçuk ayda 76 bin konut sayısını aşmış bulunuyoruz. Inşallah bu sayı yıl sonuna kadar 200 bini tamamlayacağız. Amacımız yaklaşık 390 bin konut 11 bin 500’ü a40 bin 500 iş yerinden oluşan 442 bin hak sahibinin hiçbirini mağdur etmeden tamamını yuvalarına ve iş yerlerine kavuşturmaktır. Değerli kardeşlerim, tabii asrın felaketinin sebep olduğu sıkıntıların Kalkmak öyle kolay bir iş ki depremin yol açtığı yıkımların maliyeti 104 milyar doları buluyor.

Sadece bu yılın bütçesinde deprem çalışmalarına bir trilyon liranın üzerinde kaynak ayı yılda bütçeden aşağı yukarı aynı meblağda harcama yapmıştır. Dikkat ederseniz bunlar sadece bütçeden yaptığımız harcamaları ifade ediyorum. Sivil toplum kuruluşlarımızın özel şirketlerimizin Belediyelerimizin katkıları bunun dışındadır. Inşallah önümüzdeki yıldan sonra ülkemizin ve şehirlerimizin üzerindeki deprem yükünü tümüyle kaldırmaya deşiyoruz. Bu tablo Avrupa’daki Pek çok ülkenin nüfusundan ve konut sayısından daha yüksek bir inşa faaliyetini ifade ediyor. Böyle bir yükün altından milli dayanışma, afetle mücadele ve konut inşası alanındaki güçlü birikimimizle ancak biz kalkıp Millet ve devlet olarak canımızdan bir parça olarak gördüğümüz deprem bölgesinin ve depremzedelerimizin yaralarının bir an önce sarılması için gece gündüz çalışıyor. Biz sadece depremin yıktıklarını yerine Koymakla kalmıyor mu? Şehirlerimizi konutları ve iş yerleri yanında caddeleriyle, meydanlarıyla, üretim ve istihdam altyapısıyla yeni baştan tasarlıyoruz. Insanlarımızı içinde güvenle ve huzurla oturacakları Evler ve şehirler yanında kendilerini esenlik içinde hissedecekleri bir geleceğe de kavuşturmanın peşindeyiz. Ülkemizin tamamıyla birlikte deprem bölgemizi de Türkiye yüz yılına hazırlıyoruz. Ülkede ve dünyada ne Hiçbir gündemi bizi deprem bölgesiyle ilgili programımızdan uzaklaştırmasına izin vermiyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’a gelen ve konut kurası ve teslim törenine katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise şunları belirtti;” Kahramanmaraşlı hemşehrilerimiz ve heyetimizin de hürmetlerini, selamlarını arz ediyoruz efendim. Sayın Cumhurbaşkanımın Liderliğinde 6 Şubat’ta o büyük depremin Kahramanmaraş şehrimizde 9 bin 286 konutumuzu teslim ettik. Birazdan bu çekilen kuralarla da tamam kura bittikten sonra 8 bin 303 konut ve evi teslim ediyoruz. Toplamda bir buçuk ayda Kahramanmaraş’ımızda 17 bin 600’ü aşkın konut Ve evi Allah’ın izniyle teslim ediyoruz. Biz Sayın Cumhurbaşkanım zatı devletin liderliğinde hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl Maraş ve tüm illerimizde gece gündüz çalışarak inşallah hak sahiplerimize konutlarını Ve evlerini teslim edeceğiz. Burada büyük bir sevinç var. Ekranlardan eğer görülebiliyorsa Akyar TOKİ konutlarının bu güneşin vurduğu bu güzel evlerin artık yeni yuvaların, verilen sözlerle Beraber en güzel şekilde gerçekleştiğini ve sıcak yuvalarına, kuralarla birlikte, anahtarını teslim alarak kavuşmayı bekleyen vatandaşlarımızı kıymetli hemşehrilerimizi görüyoruz efendim.
Daha sonra 5 aileye konutlarının anahtar teslimi yapıldı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.