Kahramanmaraş – Pazarcık
Hububat üretiminde verim ve kalite kayıplarına neden olan süne zararlısına karşı biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında önemli bir adım atıldı. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 85.000 adet süne yumurta parazitoiti, doğaya salınarak zararlı popülasyonunun azaltılması hedefleniyor.
Parazitoitler, süne zararlısının bıraktığı yumurtalara kendi yumurtalarını bırakarak sünelerin gelişimini engelliyor ve böylece popülasyonun kontrol altına alınmasında etkili bir rol üstleniyor.
Pazarcık İlçesi Salmanıpak Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe, İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, İl Müdür Yardımcısı Salih İnan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Karakoç, Pazarcık İlçe Müdürü Cemal Karasakal, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Bölge Koordinatörü Vahdettin Akmeşe, İl Koordinatörü Dr. Ayşe Kuşcu, teknik personel ve üreticiler katıldı.
Eğitim toplantısının ardından gerçekleştirilen parazitoit salımıyla, çiftçilere biyolojik mücadelenin önemi anlatılarak bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. İl genelinde süne ile mücadele kapsamında yıllardır sürdürülen sürvey çalışmaları ve zamanında yapılan müdahaleler sayesinde, hububatta emgi oranı %2’lik zarar eşiğinin altına düşürüldü.
Yetkililer, biyolojik mücadelenin çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve etkili bir yöntem olduğuna dikkat çekerek, bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini belirtti.
GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GENEL
19 Nisan 2025EKONOMİ
19 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.