İNSAN OLMAK NE GÜZEL

İNSAN OLMAK NE GÜZEL

CEVDET ALPEREN

Kuran da "Biz hakikaten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık;kendilerine güzel  rızıklar verdik;yine onları ,yarattıklarımızın birçoğundan cidden üstün kıldık" buyuruyor yüce yaratan.

Başka bir ayette :" Biz emaneti göklere,yere ve dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten  çekindiler,korktular.Onu insan yüklendi…."

Bir başka ayette :" Eğer biz bu Kuranı bir dağa indirseydik,muhakkak ki onu ,Allah korkusundan baş eğerek ,parça parça olmuş görürdün. Bu misalleri insanlara düşünsünler diye veriyoruz."

Başka bir ayette de : "Gerçek şu ki ,biz insanı katışık bir nutfeden yarattık ; onu imtihan edelim diye,kendisini işitir ve görür kıldık"

Başka bir ayette de ;" Ben cinleri ve insanları ,ancak bana kulluk etsinler diye yarattım."

Allah yarattığı insanı , bu ve benzeri ayetlerle anlatıyor. Bu ayetler ışığında insanın güzel bir yaratık olduğu  müjdesini görmekteyiz.

Yaratılan  insanın  ölümle sonuçlanan hayatından geriye bir şey kalmıyor. İnsanoğlu ayetlerde de belirtildiği gibi  dağlardan daha güçlü bir yaratıktır. Bu bakımdan bile insan olmak çok güzeldir. Bu kadar güzel yaratılan insanı Allah cennet ile müjdelemektedir. Kuranda geçen ayetlerde de işaret edildiği gibi " Biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra da çevirdik aşağıların aşağısına attık"  Yani maddi ve manevi yönden her türlü güzellik insana verilmiştir. Akıl güzelliği,ahlak güzelliği ve irfan güzelliği verilmiş insana. İnsan iyiyi  kötüden ayırma  gücü ile süslenmiştir.

En güzel şekilde yaratılan insan kendisine bahşedilen güzelliğin değerini anlamaz ve bilmezse güzellikten nasibini kaybeder ve aşağıların en aşağısına yuvarlanır . Temizlikten kirlenmişliğe ,güzellikten  çirkinliğe,ilerleme yerine gerilemeye, sıhhat yerine hastalığa, akıl yerine  cahilliğe , çalışma yerine tembelliğe , çürümüşlüğe ,harama  meyledince aşağıların aşağısına atılır.

İnsan akıl ise kendi şuurunda olması ve kendisini kontrol etmesi gerekir. Kendisini eleştirmesi gerekir.

İnsan ne kadar yanlış yaparsa yapsın ,ne kadar kötü yollara düşerse düşsün ,her türlü melaneti işlerse işlesin netice de insandır. Yapılan tüm kötülüklerin insan özü ile alakası da yoktur. Kendinin kıymetini bilmeli,kendini keşfetmeli insan.

Kendini keşfeden insan yükselir. Kendini bilen Rabbini ,yaratıcısını bilir. Kendisini   anlamayan,kendisini keşfedemeyen insan aşağıların aşağısına düşer.

Bu anlamda Yunus Emreyi bir daha hatırlayalım:

" İlim ilim bilmektir.

İlim kendin bilmektir.

Sen kendini bilmezsen

Bu nice okumaktır."

İnsan olmak şerefine erişmek dileğiyle….