MANAVGAT’TA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FESTİVALİ COŞKUYLA BAŞLADI

  Manavgat Belediyesi’nin 1-3 Kasım tarihleri arasında; Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, MATSO ve Manavgat Ziraat Odası’nın katkılarıyla ilk kez düzenlediği “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” kortej ve açılış töreniyle resmi olarak başladı.

Festivalin açılışı, 1 Kasım Cuma günü saat 10:00’da Manavgat Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen kortejle yapıldı. Katılımcılar, zeytin temalı kıyafetler ve eğlenceli müzikler eşliğinde yürüyerek festival alanına ulaşırken, çok sayıda vatandaşta balkonlarından kutlamalara eşlik etti. Kortejin ardından, saat 10:30’da Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde resmi açılış töreni düzenlendi.

 

Festivale ve resmi açılışa, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, STK Temsilcileri, oda başkanları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

  MANAVGAT’TA ZEYTİN ÇEŞİTLİLİĞİ: HEM SOFRALIK HEM YAĞLIK  

Toplam 11 farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan Manavgat; kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzanilla, arbekün, girit, gemlik ve Antalya bölgesine özgü coğrafi işareti alınmış tavşan yüreği zeytinleri ile dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra, yalnızca Manavgat’a ait olan beylik zeytini bulunuyor. Beylik zeytini, iri taneli ve dolgun yapısıyla hem sofralık zeytin hem de zeytinyağı üretiminde tercih ediliyor. Bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, kaliteli ve aromatik özellikleri ile öne çıkıyor.

  ZEYTİN TADIMI VE ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLDİ  

Festivalin açılışının ardından, Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesinde “Zeytin Tadımı” etkinliği düzenlendi. Burada, Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, antik çağdan kalma taş yataklarda, Saraçlı Mahallesi’nin zeytin üreticisi kadınlar tarafından Başkan Kara’nın da katılımıyla soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı. Katılımcılar, Manavgatlı yerel üreticilerin özenle yetiştirdiği zeytinleri tadarken, zeytinyağı üretimi ve sürdürülebilir tarım konularında derinlemesine sohbet etme fırsatı buldu.

 

Eş zamanlı olarak, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda, “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite”, “Zeytin ve Zeytinyağında Coğrafi İşaret, Markalaşma ve Pazarlama” ile “Zeytinyağının Gastronomideki Yeri ve Önemi” başlıkları altında üç farklı oturum yapıldı.

  HEKİM KARA’DAN SAĞLIK VURGUSU  

Festivalin açılış konuşmasını yapan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, zeytinyağının sağlık açısından önemine dikkat çekerek, Manavgat zeytininin kalitesini vurguladı. Başkan Kara, “Biliyorsunuz sağlık her şeyin başıdır. Ben de bir hekim olarak ifade etmeliyim ki, zeytinyağı, antioksidan özellikleri nedeniyle kalp sağlığınızı destekler ve sindirim sistemine yardımcı olur. Beyin sağlığına faydalıdır. Cilde faydalıdır. Zeytinyağı tüketin, sağlığınızı koruyun. Zeytin ve zeytinyağınızı kendi bölgenizden alarak üreticimizi destekleyin. İlçemizde zeytinyağı hem ekonomik hem de kolay ulaşılır durumda. Ayrıca, Manavgat zeytinyağında asit oranı çok düşük ve zeytinyağımız rakiplerine nazaran çok daha lezzetli.” dedi.

  ÜRETİMDE ARTIŞ  

Başkan Kara, bölgede son yıllarda artan zeytin üretimine değindi. Kara, “İlçemizde, 2007 yılında yaklaşık 22 bin dönüm üzerinde zeytin yetiştirilirken bugün üretim alanı 50 bin dönüme yayılmış durumda. Manavgat’ımızda bugün tahmini 2 milyon zeytin ağacından yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren 11 zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor.” ifadelerini kullandı.

  “YURTTA VE DÜNYADA BARIŞ DİLİYORUM”  

Zeytinin tarih boyunca barış sembolü olduğunu söyleyen Başkan Kara: “Zeytin, tarih boyunca barışın en güçlü sembollerinden biri olarak kabul edilmiştir. Gerek ülkemizde, gerek dünyada barışa çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, festivalimizi bu açıdan da çok önemsiyorum. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi, festivalimiz vesilesiyle yurtta ve dünyada herkes için huzur ve barış diliyorum.” dedi.

  FESTİVAL ÇARŞISI ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR  

Festivalin ikinci gününde, ünlü gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünde bir forum gerçekleştirilecek. Forumun konuğu ise tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım olacak. Yıldırım, zeytincilikte üretici, işgücü sorunları ve çözüm önerileri ile zeytincilikte tağşiş, pazar, ihracat sorunları ve çözüm önerileri üzerine değerlendirmelerde bulunacak.

  Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergileneceği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde ziyaretçilere açık olacak. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları, katılımcılar tarafından satın alınabilecek. Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın vizyonuyla hayata geçirilen ve bölgenin tarihi zeytinlerini tanıtmayı amaçlayan festivalin, zeytin sektörünün katma değerini artırması bekleniyor.