MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora’dan Enerji Bakanlığı’na Soru Önergesi
Kahramanmaraşlı Şirketlerin GES Projelerindeki Mağduriyetine Dikkat Çekildi
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Doç. Dr. Zuhal Karakoç Dora, Kahramanmaraş merkezli sanayi şirketlerinin Güneş Enerjisi Santrali (GES) projeleriyle ilgili yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle bir soru önergesi verdi. Karakoç Dora, Kahramanmaraşlı şirketlerin başvuruları onaylanmış olmasına rağmen kapasitelerin başka projelere tahsis edilmesiyle ikinci bir mağduriyet yaşadıklarını belirtti.
GES Projeleri İçin Başvurular Depremden Önce Yapıldı
Karakoç Dora’nın açıklamalarına göre, Türkiye genelinde yaklaşık 20.000 kişiye istihdam sağlayan Kahramanmaraş merkezli 14 sanayi şirketi, öz tüketim ve karbon ayak izini düşürme hedefiyle GES kurmak amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuruda bulundu. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi öncesi ve sonrasında yapılan başvurular onaylanarak, AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından çağrı mektupları şirketlere tebliğ edildi. Bu çağrı mektuplarına dayanarak şirketler, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da araziler ve malzemeler temin etti, banka anlaşmaları ve yapım sözleşmeleri imzalayarak GES kurulum süreçlerine başladı.
Deprem Sonrası Kapasite Tahsisleri Farklı Projelere Yönlendirildi
Deprem sonrası EPDK’nın 2 Mart 2023’te aldığı kararla lisanssız GES projelerinin bağlantı anlaşmaları ve çağrı mektupları 3 ay süreyle durduruldu. Ancak, durdurma sürecinde yapılan teknik değerlendirmeler sonucu, trafo merkezlerindeki kapasitelerin depolamalı GES projelerine tahsis edildiği ifade edildi. 2024 yılı içinde, EPDK tarafından toplam 117 Megawatt gücündeki lisanssız çağrı mektuplarının iptal edilerek depolamalı GES başvurularına aktarılması, Kahramanmaraşlı sanayicilerin projelerinin askıya alınmasına neden oldu.
“Şirketlerin Hakları İade Edilecek mi?”
Milletvekili Karakoç Dora, verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı:
1.Lisanssız GES’lerin kapasitelerinin alınması sonucu oluşan mağduriyetin giderilmesi için yürütülen çalışmalar nelerdir?
2.Şirketlere tebliğ edilen çağrı mektuplarının iadesi veya haklarının yeniden verilmesi planlanmakta mıdır?
3.Deprem nedeniyle zaten zor durumda olan Kahramanmaraş halkı ve sanayicisinin, hak ettikleri kapasitenin geri verilmemesi durumunda ikinci bir mağduriyet yaşamaya devam edip etmeyeceği ve bu kapasitelerin hak sahiplerine iadesinin yapılıp yapılmayacağı yanıt bekleyen konular arasında yer alıyor.
Milletvekili Dora, deprem sonrasında bölgenin ekonomik olarak tekrar ayağa kalkması için sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.