SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE BİR SANİYEDE KALP ANJİYOSU
-RADYOLOJİ BÖLÜMÜNDEN DR. ÖĞR. ÜYESİ İKİDAĞ: “SAĞLIKTA ÇAĞDAŞ TEKNOLOJİ HAYAT KURTARIYOR”
SANKO Üniversitesi Hastanesi güçlü hekim kadrosu yanında çağdaş teknolojiyle donanımlı teknik altyapısını da geliştirmeye devam ediyor.
Radyolojik görüntüleme alanının dünyadaki son teknolojilerinden olan ve saniyede yaklaşık 4000 kesit alabilen, dört saniyede tüm vücut taraması ve bir saniyede kalp anjiyosu yapabilen GE Revolution Apex Elite Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazı SANKO Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Bölümü’nde hizmete girdi.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali İkidağ, “Sağlıkta çağdaş teknoloji hayat kurtarıyor” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi İkidağ, GE Revolution Apex Elite Bilgisayarlı Tomografi (BT) ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Hastanemizde hizmete alınan BT cihazımız ile tek kalp atımında yani yaklaşık bir saniye kadar kısa bir sürede Koroner (Kalp) BT Anjiografi İşlemi gerçekleştirilmektedir.
Çift enerjili BT adı verilen yöntemle kalp kaslarının kanlanma özellikleri belirlenebilmektedir. Ayrıca vücuttaki tüm damar yapılarının BT anjiografi işlemleri çok kısa zaman dilimlerinde ve düşük radyasyon dozları ile gerçekleştirilmektedir.”
Cihazda bulunan düşük radyasyon dozu seçenekleri ile çok düşük radyasyon dozları kullanılarak akciğer kanseri gibi önemli hastalıkların da tanınabildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi İkidağ, şöyle devam etti:
“Cihaz, uzun süreli sigara içenlerde akciğer kanseri taraması için güvenle kullanılmaktadır. Özellikle kanser veya sistemik hastalık gibi nedenlerle sık bilgisayarlı tomografi çektirmek zorunda olan olgularda, cihazımızda bulunan düşük doz özelliği nedeniyle hastalarımızın almış olduğu tanısal radyasyon dozları önemli ölçüde azaltılmaktadır.
Dört saniyede tüm vücut taraması yapabilen cihazımız, özellikle nefesini tutmada zorlanan hastalarda büyük kolaylık sağlamaktadır. Trafik kazası, yüksekten düşme gibi çoklu organ yaralanmasından kuşkulanılan ve zamana karşı bir yarış içinde olduğumuz olgularda da hız konusundaki avantajı öne çıkmaktadır.”
YAPAY ZEKA DESTEĞİ
Cihazın sahip olduğu yapay zeka desteği sayesinde hem hasta çekimlerinde hataların önüne geçildiğini hem de filmlerin raporlanmasında hata payını en aza indirdiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi İkidağ, “İnme olgularında erken dönemde müdahale ile beyin dokusu hasarı azaltılabilmektedir. Bu olgularda müdahale öncesinde kurtarılabilir beyin dokusunun tespit edilmesi için yapılan Perfüzyon (Dolaşım) BT incelemesi de bu cihaz ile kolaylıkla gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.