DOLAR 34,6711 0.05%
EURO 36,7381 0.28%
ALTIN 2.922,97-0,45
BITCOIN 33365934,23%
Kahramanmaraş
-4°

PARÇALI AZ BULUTLU

06:28

İMSAK'A KALAN SÜRE

SINAV BARAJI NEDEN KALDIRILDI

ABONE OL
16 Şubat 2022 09:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

           SINAV BARAJI NEDEN KALDIRILDI 

                                        CEVDET ALPEREN

        Zaman zaman Gazeteci Bekir DOĞAN ile yaptığımız sohbetler de Türkiye de yeni üniversite açılmasına karşıyım . Kalite düşüyor. Elimden gelse bir çok üniversiteyi kapatırım diyerek , bu meyanda  sohbetler ederdik. Aynı zamanda bu konuda köşe yazıları da var. El hak doğru. Bence de  Üniversite sayısı arttıkça kalite düşüyor.  Sonra herkesin bir üniversiteden mezun olmasının kalkınma açısından ne faydası var ?…Bu konu ciddi ele alınmalı. Gelişmiş ülkeler bu konularda ciddi mesafe kat etmiş. Kimin üniversite okuması gerekir, hangi bölümler gerekli. Dünya da hangi meslekler revaçta. Tüm bunlar planlama yapılmadan durmadan üniversite açmak neye yarar….

    Geldiğimiz noktada  ise Üniversite sınavlarında baraj kalktığını öğreniyoruz. Ne sonuçlara gebe bir karar hiç araştırma yapılmış mıdır ? Türkiye’nin kalkınmasına yönelik bir karar mı ? Bilim açısında  dünya devletleri ile yarışacak karar mı ? Sınav yaparak  barajı kaldırmanın ne anlamı var ?

   Üniversitelere koyduğunuz barajın altındakileri de  üniversiteye mi almak istiyorsunuz ?  Askeri ve Polis yüksek okullarına belli bir barajın altında olanlar bu okullara müracaat edemiyor idi.  Şimdi bu alana kapı mı açılmak isteniyor ? Bu karar ile Polis Okullarına ve  Askeri okullara her öğrenci müracaat edebilecek. Kurul  kendince uygun bulduğu öğrencileri alabilecek.. Belli bir barajın olmasına gerek yok.

     Belki işsizlik oranları düşer. Herkes bir üniversiteye kayıt yaptırırsa işsizlik sayısı aşağıya çekilebilir. Ailelerin masrafları artar.  Yurt ihtiyacı artar.  Üniversitede deki öğretim görevlilerin işi çoğalır. İkinci öğretim bölümleri açılır.

     Bu karar ile Türkiye’de  aktif olarak faaliyet yürüten Kurs Merkezlerinin  kapanması gündeme gelebilir. Nasıl olsa  baraj yok. Boşuna  ne çalışayım. Boşuna neden kurs ücreti vereyim. Bir şekilde boş kontenjana yerleşirim düşüncesi çoğalacak.. Dolayısı ile on binlerce öğretmen işsiz kalabilir. Bu karar ile puanların seviyesi düşecek.  Tıp, Hukuk  ve elektronik bölümlere girecek öğrencilerde çalışma ve azim azalacak. İlk etapta  bu okullara puanı yeten öğrenciler müracaat edecek. İkinci ve üçüncü tercihlerde  puanı çok düşük öğrencilerde yüksek puanlı okula girebilecek.

     Ortaya çıkabilecek bir başka durum ise   Devlet üniversitelerinde kontenjan dolunca  Özel Üniversiteler  her türlü puan ile öğrenci alacaktır demektir. Bu da örneğin bir tıp öğrencisi devlet üniversitesine 450 puan ile girmiş ise özel üniversiteye 300 puan ile girebilecek. O da doktor olacak öteki de.

    Peki neden ÖSYM sınav yapmalı. Ne gereği var sınavın o zaman. Üstelik iki aşamalı sınava hiç gerek yok. Lise mezunları diploma notları ile  istediği üniversiteye  müracaat edebilsin.. Hiç eleme yapmaya gerek yok. Herkes bir yıl kayıt yaptırdığı üniversitede uzaktan öğrenim görsün. Bir yıl sonunda sınıfı geçerse devam etsin. Sınıfta kalırsa o bölümden ayrılsın. İsterse kendini başka bölümlerde deneyebilir.

     Bakalım bu sistem ne kadar ayakta kalabilecek. Hayırlısı….

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.